Translate

woensdag 11 april 2012

De AA-simulaties: op en top controleren

Vandaag zijn we gestart met de derde uitvoering (inclusief de pilot) van de AA-simulatie. Voor wie het nog gemist heeft: AA-simulatie biedt trainees in de praktijkopleiding voor Accountant-Administratieconsulent de mogelijkheid om op een hoogwaardige en moderne manier te voldoen aan de controleverplichtingen in de praktijkopleiding.

"De vluchtsimulator voor de financiële wereld", zo wordt het wel genoemd. En terecht. Want hoewel sommigen deze term als negatief zien, ben ik hem inmiddels als een Geuzennaam gaan zien: "een noodlanding oefen je ook niet in een vliegtuig vol passagiers". Zo is het maar net. Een een accountant in wording zal ook nooit de verantwoordelijkheid krijgen voor cruciale beslissingen in het controleproces. Maar in een simulatie kan dat wel: van opdrachtaanvaarding tot verklaring, de trainees moeten het nu echt zelf doen.

AA-simulatie is ook technologisch een topstukje. Alles gebeurt "in de cloud".  Daar hangt de boekhouding (in Twinfield) en het dossier (de NOVAK-content in Caseware). Ook de bescheiden, zoals facturen, AO/IB en andere documenten van de AFG-group hangen bij Xtended. Het enige dat ontbreekt is de printknop. Want die is in het digitale accountantskantoor dat Full.Finance gebouwd heeft, niet nodig.

Vanmorgen kwamen de kandidaten weer zenuwachtig binnen. En uiteraard weer ruim op tijd. De locatie is dit maal De Droom in Elst, en wat mij betreft blijft dat de vaste plek. Maar voor de locatie hadden de kandidaten in eerste instantie weinig oog. Want dit wordt toch een finaal moment. De beoordeling of je in staat bent om daadwerkelijk te controleren, wat uiteindelijk toch de kern is van het accountantsberoep.

Een van de eerste dingen die de trainees noemen als ik ze tijdens de lunch spreek, is dat ze niet alleen hoeven te werken. Want hoewel iedereen zijn eigen uitwerking maakt en verantwoordelijk is voor zijn eigen keuzes in zijn eigen dossiers, werken de trainees in groepen van 2 of 3. Ze mogen overleggen, discussiëren en afstemmen. Dat kan natuurlijk ook niet anders. Als we geen contact zouden toestaan, dan hadden we de trainees in een cel moeten opsluiten, het eten door het luik moeten schuiven en ze ook 's nachts in hun cel moeten houden. En dan zouden we eerder het register van psychiatrische patiënten vullen dan de mogelijkheid te bieden om AA te worden.

Er wordt samengewerkt vanuit de individuele verantwoordelijkheid en beoordeling. Er wordt gedeeld en geleerd. Het is mooi om te zien, mooi om te horen. De reacties zijn overduidelijk. De trainees vinden het geweldig dat ze eindelijk een keer in aanraking komen met het gehele controleproces. Dat ze niet alleen wat vinkjes hoeven te zetten, maar daadwerkelijk in de vluchtsimulator op de stoel zitten van de controleleider. En daarmee wordt de simulatie meer levensecht dan de gangbare praktijk, waarin de AA in opleiding mag meelopen met een controleteam, maar eigenlijk niet goed ziet wat hij daadwerkelijk doet.

En net als in de praktijk, loopt er een praktijkopleider rond. Een praktijkopleider die de trainees met raad en daad bijstaat. Zonder weg te geven wat ze zouden moeten weten en kunnen, maar wel als een vakinhoudelijke steun en toeverlaat, een ware mentor en leermeester. Na een dag zijn de reacties al hetzelfde als bij de vorige groepen. Reacties die na afronding van de gehele opdracht van twee maal drie dagen niet anders zijn: dit is echt, hier hebben we wat aan, hier leren we wat van.

Door de ervaringen die we nu hebben, ben ik van één ding overtuigd. Een accountant zou zich pas accountant mogen noemen, als een simulatieopdracht met goed gevolg doorlopen is. Dat geldt niet alleen voor de AA, maar ook voor de RA in wording. Het kriebelt om op basis van de simulaties een wedstrijd te ontwerpen: "wie is de beste accountant." Een wedstrijd die misschien maar eens gesponsord moet worden door de AFM. Je kunt er in elk geval een leuk televisieprogramma van maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten