Translate

zaterdag 21 april 2012

Catshuiscrisis voor kinderen

Ooit, heel lang geleden, had de koning besloten niet meer alleen de baas te zijn. De baas, dat werden de ministers die hun eigen baas hadden, de minister-president. En om er voor te zorgen dat er genoeg mensen waren die de minister-president leuk vonden, maakten ze een kamertje met (nu) 150 stoelen. Wie er op die stoel kwam te zitten, bepaalden de mensen uit het land. Zij konden kiezen. En de mensen met de meeste stemmen, kregen een stoel in het kamertje.

Wie de nieuwe baas wilde worden, de minister-president dus, moest in dat kamertje meer vriendjes dan niet-vriendjes hebben. Er moesten dus minstens 76 kamerleden vriendje willen zijn van de minister-president. Dat ging heel lang goed. Het lukte de minister-president altijd minstens 76 vriendjes te vinden. De bedoeling was altijd dat die vriendjes vier jaar vriend bleven. Dan worden er namelijk nieuwe kamerleden gekozen door de mensen uit het land. Maar dat lukte niet altijd. Soms raakte de minister-president vriendjes kwijt en hield hij er minder dan 76 over.

Nog maar vrij kort geleden kwam er echter iemand die minister-president wilde worden, maar die veel minder dan 76 vriendjes had. Maar deze meneer wilde zo graag de baas worden, dat hij met een clubje afspraken maakte: "Wij doen alsof we vriendjes zijn, maar soms ook niet." Met dat clubje vriendjes die eigenlijk geen vriendjes waren erbij, had de minister-president precies 76 leden in het kamertje die zijn vriendje waren, of die deden alsof ze het waren.

Een tijdje geleden stapte één van de vriendjes op. De minister-president, die toch al geen 76 vriendjes had, had nu ook minder dan 76 vriendjes en vriendjes die eigenlijk geen vriendjes zijn. Maar hij bleef toch zitten, want hij vond het zo lekker om de baas te zijn.

Nu heeft het clubje vriendjes die eigenlijk geen vriendjes zijn gezegd: we gaan niet meer doen alsof we vriendjes zijn terwijl we geen vriendjes zijn. We spelen het spelletje niet meer mee. En nu weet iedereen dat de minister-president veel minder dan 76 vriendjes heeft. En dan kan hij echt niet meer de baas zijn.

Wat er nu gebeurt? Waarschijnlijk mogen de mensen in het land weer opnieuw gaan zeggen wie er in het kamertje moet zitten. En dan krijgen we een nieuwe baas, en hopelijk eentje met minstens 76 echte vrienden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten