Translate

maandag 6 februari 2012

Je eigen sociale netwerk

Sociale netwerken, we kennen ze allemaal. Facebook natuurlijk, Google+ (hoewel dat meer is dan een sociaal netwerk, maar dat geldt voor Facebook eigenlijk ook), Hyves, Linkedin etc en natuurlijk Yammer voor intern gebruik in de eigen organisatie. Er zijn er ondertussen veel meer dan we denken.

Want er komen steeds meer mogelijkheden om je eigen sociale netwerk te maken. Zoals via elgg.com, ning.com en wall.fm. Meestal kost zo'n net werk wel enkele tientjes per maand, maar tegelijkertijd biedt zo'n netwerk voor bijvoorbeeld toepassingen in het onderwijs wel ongekende mogelijkheden. Maak bijvoorbeeld een netwerk voor je klas of je opleiding en creëer zo een sociaal netwerk waarin je je niet druk hoeft te maken over de vraag of je als docent wel "vriend" kunt worden met een student of over de vraag wat je privé nog kunt posten tussen je zakelijk gebruik.

Een bijkomend voordeel van het gebruik van een dergelijk sociaal netwerkje voor bijvoorbeeld je opleiding, is dat de tijdlijn volledig gevuld zal zijn met relevante updates in het licht van het doel waarvoor het netwerk is opgericht. Een duidelijke focus derhalve.

Uiteindelijk zal het wel de kunst zijn om de deelnemers aan het netwerk met een voldoende frequentie naar het netwerk te lokken. Anders wordt er immers vooral gezonden, terwijl het niet om het zenden van informatie, maar om de attention gaat in deze nieuwe tijd. Integratiemogelijkheden met de grote netwerken zouden daar een positieve bijdrage aan kunnen leveren (dat ik bv op Facebook zou zien dat mijn collega een berichtje heeft geplaatst in een werknetwerk of dat een student een vraag heeft geplaatst in het netwerk van een onderwijseenheid die ik verzorg). Daarnaast zullen goede apps onontbeerlijk zijn. Ik kijk zelf immers pas als de telefoon of tablet roept dat er iets nieuws is. En als ik dan uitgebreider wil reageren dan met een "like" of een korte reactie, gaat de pc pas aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten