Translate

dinsdag 28 februari 2012

Facebookprivacy

Ongetwijfeld zie jij de volgende oproep ook wel eens op Facebook:
"Vanwege FB privacy-instellingen wil ik jullie vragen het volgende te doen: Ga met je muis over mijn naam hierboven en wacht tot er een box verschijnt. Ga naar 'Geabonneerd' en haal het vinkje bij 'reacties en vind-ik-leuks' weg. Op die manier worden mijn reacties op posts van mijn eigen vrienden niet bij onbekenden 'public' gemaakt. Ik zie dus ook foto's van 'niet vrienden' op mijn profiel verschijnen waar jullie op hebben gereageerd, dus als jij dat ook niet langer wil, plaats je dit ook even op je eigen prikbord!"
Een bijna kansloze oproep, zeker als je dat bij al je vrienden zou moeten doen.  Bovendien, als je bij vriend A deze optie uitzet, dan zie je het ook niet als vriend A regaeert op je gezamenlijke goede vriend B. En die reacties wil je natuurlijk wel zelf zien!
Als jij een statusupdate plaatst vanuit het nieuwsoverzicht / de startpagina, dan komt deze op je eigen prikbord. Dat geldt ook voor een foto die je plaatst. Wie die update op jouw prikbord kan zien, bepaal je zelf. Onder privacy-instellingen stel je dit standaard in (pijltje rechts boven aanklikken en dan naar privacy-instellingen). In dit filmpje ga ik er wat dieper op in. 
Die privacy-instellingen gelden ook voor de reacties op een update. Als ik bijvoorbeeld een update deel met "vrienden" kunnen alle vrienden alle reacties zien. Deel ik de update echter met "vrienden van vrienden", dan kunnen vrienden van vrienden de reactie zien. Deel ik een update met een bepaalde lijst, dan zien alleen de personen in de lijst die reactie. Het is met andere woorden de eigenaar van het prikbord, die bepaald wie wat kan zien. Wil jij weten - voor je reageert op een berichtje van iemand anders - wie je reactie kan lezen, klik dan op het symbooltje rechts beneden van het berichtje (achter een tijdsstip en soms een locatie). Je kunt dan zien wie jouw reactie kan lezen. Staat het symbool bijvoorbeeld op openbaar of op vrienden van vrienden, dan weet je dat veel mensen dit zullen zien. Als je niet wilt dat Jan en alleman je reactie kan zien, dan kun je hier rekening mee houden. Maar ben je er van bewust dat het altijd de eigenaar van het prikbord is die zelf bepaald wie jouw reactie op zijn prikbord kan zien.
Je kunt ook een berichtje plaatsen op het prikbord van iemand anders. Bekend voorbeeld daarvan zijn natuurlijk de verjaardagswensen. Ook dan is het de eigenaar van het prikbord, die bepaalt wie jouw reactie ziet. Staat het prikbord bijvoorbeeld op openbaar, dan kan de hele wereld je felicitatie zien.
Wat als je nu wilt reageren op iemand, maar zo dat alleen je eigen vrienden het zien? Plaats dan een update op je eigen prikbord die je alleen met je eigen vrienden (of een bepaalde lijst) deelt. Bijvoorbeeld: "@vriendA ik heb je berichtje over dat en dat gelezen en ik vind...." En wil je priv├ę reageren, dan kun je natuurlijk altijd een berichtje sturen.
Door hier bewust mee om te gaan, bepaal je zelf wie wat kan lezen. Dat geeft je meer controle dan het  verzoek aan het begin van deze post.

2 opmerkingen:

  1. Waar het mij hier om gaat is dat ik van vrienden in mijn timeline zie dat ze reageren op - voor mij- onbekenden. Zodat alle activiteiten van mijn vrienden, ook de activiteiten waar ik geen interesse in heb, aan mij voorbij trekken. Als ik het goed lees (maar ik ben wel blond) los je dat hiermee niet op...

    Janet Kooren

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, dat los je hiermee niet op. Je kunt dan wel van je vrienden aangeven dat je niet meer in deze updates geïnteresseerd bent. Dan komen deze zaken niet meer in je tijdlijn. Dit moet je per vriend of per lijst vrienden instellen.

      Verwijderen