Translate

dinsdag 6 maart 2012

Kan een accountant blind zijn?

Kan een accountant blind zijn? Die vraag speelt al de hele dag door mijn hoofd, naar aanleiding van een vraag van een studieloopbaanbegeleider van onze opleiding. Die vraag is in elk geval van belang voor één potentiële student van de opleiding. Want als iemand met een visuele beperking beginnen aan een opleiding en vervolgens het beroep niet uit kunnen oefenen, dat mag je iemand niet aan doen.

Natuurlijk is het "gemakkelijk" om te zeggen dat iemand met een visuele beperking een beroep niet kan uitoefenen. Een blinde chirurg of tandarts? In eerste instantie zullen we er niet aan denken. Maar stel nu eens dat het met intelligente hulpmiddelen toch mogelijk zou zijn dat de blinde tandarts mijn gebit verzorgt, waarom zou dat niet kunnen? Ik zie het nog niet 1-2-3 voor me, maar onmogelijk is het niet.

Maar dan een accountant. Kan dan ook? Een boekhouder met een visuele beperking kan ik me prima voorstellen. Een fiscaal adviseur ook. En ook een bedrijfsadviseur kan mijns inziens met een visuele beperking prima functioneren.

Een accountant kan echter ergens voor tekenen. En kun je tekenen voor iets, dat je niet kunt waarnemen? Kun je bijvoorbeeld tekenen voor een jaarrekening, die je niet kunt zien? Natuurlijk kun je die jaarrekening in braille omzetten, maar weet je dan als accountant zeker dat die braille-jaarrekening dezelfde is als op papier? (overigens ben ik me er van bewust dat door SBRL deze vraag thans al bijna ouderwets aandoet, maar toch... ik stel hem wel maar even). En kun je dan wel tekenen als je onderliggende bescheiden, neem de facturen, niet kunt waarnemen? Of kan het wel, maar alleen als de facturen in braille worden omgezet (of bijvoorbeeld via een programma dat tekst omzet in spraak waarneembaar worden gemaakt)? En als dat al kan, moet dan ook de software die de tekst omzet in braille of spraak getoetst worden voor je als "blinde accountant" je handtekening zet?

Er is - zo blijkt wel uit de reacties - niet zomaar een klip en klaar antwoord op deze vraag. Zo kreeg ik - overigens binnen no time - van de NBA op mijn vraag het antwoord dat deze vraag bij de deskundigen neergelegd is (nadat ik al per kerende post had gehoord dat de vraag ontvangen was).

Overigens heeft het antwoord op deze vraag mogelijk een veel bredere impact, dan uitsluitend voor de visueel gehandicapten. Want stel nu eens dat een blinde accountant niet kan, althans, niet kan tekenen. Wat betekent dat voor een accountant die een instance document niet kan lezen? Is deze in de XBRL-omgeving niet ook "blind"?

Maar deze laatste vraag, is eigenlijk iets voor een aparte blog. Ik ben nu vooral geïnteresseerd in de vraag of een blinde accountant zou kunnen tekenen. En niet omdat ik grapjes wil horen dat "alle accountants blind zijn". Maar omdat ik een belangstellende voor onze prachtige opleiding goed wil kunnen voorlichten.

2 opmerkingen:

 1. Nu een serieuze reactie. Als gebruik van hulpmiddelen verboden zou zijn dan kun je dit wat mij betreft doortrekken naar het gebruik van assistenten in een controleteam. Dat mag toch ook. Je hoeft niet alle waarnemingen als accountant zelf te doen. Je moet je wel een oordeel kunnen vormen over de kwaliteit van de hulpmiddelen (assistenten) en de uitkomst van de werkzaamheden. Ik ken een voorbeeld van zo'n ultiem hulpmiddel uit de praktijk, namelijk een werknemer die alles voor de baas moest voorlezen en ook als chauffeur kon functioneren.

  En dat van die handtekening, daar heeft de NBA in de elektronische vorm inmiddels ook een ei over gelegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Gert, dank voor je reactie. Overigens is binnen de NBA een kant en klaar antwoord op mijn vraag niet voorhanden, zo blijkt.
  Overigens denk ik wel dat in de toekomst het "probleem" zichzelf op zal lossen. Als alles digitaal beschikbaar is, is het vele malen eenvoudiger om alles in bijvoorbeeld braille of spraak, of in andere vormen een blind iemand kan waarnemen, om te zetten.
  Leuke uitdaging op het moment dat de eerste blinde trainee zich meldt voor AA-simulatie.

  BeantwoordenVerwijderen