Translate

donderdag 8 maart 2012

De accountantsopleiding moet vandaag vernieuwd worden, niet morgen!

De NBA heeft haar Commissie Onderwijsfusie. De CEA haar Commissie Dassen, nadat ze eerder al haar eigen visie presenteerde. Binnen de hbo-opleidingen accountancy wordt druk gediscussieerd over hoe de toekomst er uit moet zien. Maar het zijn vooral nog discussies over de toekomstige vorm van de accountantsopleiding, met vragen als "wat is het opleidingsniveau van de RA resp. AA, wat is de positie van de hbo-bachelor, moeten we over gaan op een medisch model met specialisatie?" Overigens: de Commissie Dassen is net van start en het zou natuurlijk prima kunnen dat zij een andere weg in slaan. En een uitzondering op dit verhaal is natuurlijk de "Robuuste accountant" van Nyenrode.

Dat het accountancy-onderwijs anders moet, schreef ik al eerder.De discussies die gevoerd worden, zijn dan ook nodig. Maar kunnen we eigenlijk wel wachten?

Op dit moment zijn het de eindtermen van de CEA die een sterke sturing geven aan het accountancy-onderwijs. Die eindtermen dateren uit 2007. De commissie die destijds (ik was er zelf bij) deze eindtermen heeft opgesteld, heeft zich toen sterk gebaseerd op de bestaande eindtermen, die ook al weer minstens enkele jaren oud waren. De eindtermen zijn weliswaar ge├╝pdatet, maar slechts marginaal. Vergelijk je de eindtermen van vandaag met die van 10 jaar geleden, dan zul je goed moeten zoeken naar de verschillen.

De vakgebieden die de CEA onderscheid, zijn afgeleid van de Europese Richtlijn. Opmerkelijk is wel dat in deze richtlijn 'informatietechnologie en informaticasystemen' boven aan staat. In de Nederlandse eindtermen moet je de IT-component echter met een vergrootglas zoeken.

Tegelijkertijd verandert de omgeving in een rap tempo. Sessies zoals rondom het accountantskantoor 2015 maken duidelijk dat er een behoefte is aan anders opgeleid personeel. Niet in 2018, maar morgen, of eigenlijk, gisteren al! Dat geldt niet alleen voor de mkb-accountant uit de sessies van accountantskantoor 2015, maar ook voor de controlerend account (neem IT).

De 21e eeuw is de eeuw van de data en van het selecteren en filteren van data. Als er iets is dat een accountant moet kunnen, is het dat wel. Of het nu gaat om controleren of om adviseren: de data zitten in het administratieve systeem (of behoren er in te zitten) en de accountant zal er mee moeten leren goochelen. Dat moet in de opleiding. Niet morgen, maar vandaag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten