Translate

dinsdag 21 februari 2012

Mijn Sociale Media top 10

Een top 10 is een momentopname, net als een hitlijst. En net als in een hitlijst, hebben nieuwkomers meer kans dan oude gedienden. Maar toch: wat goed is, gaat niet snel. Hieronder mijn top 10 van sociale media op dit moment. Waarbij ik bewust het begrip sociale media even ruim neem.

1. Quora
Als je gaat kijken, zal het je ongetwijfeld verbazen dat Quora op 1 staat. Want mijn activiteit daar is 0. Maar ik lees op Quora veel (en zal er ongetwijfeld ook gaan plaatsen en reageren). Quora is een sociaal medium waar je vragen kunt stellen en kunt beantwoorden. Ik lees er veel over mijn hobby, natuurwetenschappen, en natuurlijk ook over sociale media en uiteraard volg ik er een aantal "topics". Het ontdekken meer dan waard, zeker voor mensen die op zoek zijn naar kennis over de meest uiteenlopende onderwerpen.

2. Pinterest
Een verwijzing naar mijn recente blog over Pinterest zegt genoeg. Twitter met beelden. Je pint een plaatje van een website en anderen kunnen via dat plaatje doorklikken. Schijnt veel door vrouwen gebruikt te worden, maar wat mij betreft moeten mannen ook eens kijken.

3. Tupalo
Vandaag met stip binnen gekomen op 3. Locatiegebaseerd, maar vooral bedoeld om je mening over allerlei plaatsen te delen met je vrienden (en de rest van de wereld). Voeg een  recentie toe over een cafĂ©, restaurant, museum of de locale autodealer. Door de integratie met het telefoonboek, staan de meeste bedrijven er in. Nadeeltje vind ik nog dat het allemaal een beetje traag lijkt (duurt even voor een update op het ene device op het andere weergegeven wordt). Maar heeft zeker toekomst, een Foursquare+ wat mij betreft.

4. Path
Maakt een einde aan het delen met iedereen. Maximaal 150 vrienden mag je hebben. Een prachtige mobiele app, waarmee je foto's deelt, je locatie, je gedachten en zelfs wanneer je naar bed gaat en op staat. Eenvoudig maar prachtig.

5. My365
Een mobiele app, waarbij je een foto per dag plaatst. Je kunt foto's leuk vinden en er commentaar bij zetten. Een mooie manier om mooie foto's te zijn. Leuk zijn vooral de "likes" van de Japanners die schijnbaar druk bezig zijn om alles te bekijken. En aan het einde van het jaar heb je zelf natuurlijk een leuk overzicht van dat jaar met "een foto per dag".

6. Waze
Hoewel ik het puntentellen en snoepjes verzamelen nog niet snap, is Waze de routeplanner van de toekomst, wat mij betreft. Als routeplanner is ie prima, en door de sociale functie kun je zelf (natuurlijk tegen de verkeersregels in) een leuke bijdrage leveren. Meld files, ongelukken, flitspalen etc. Ik rij in elk geval met Waze!

7. Instagram
Ik heb even getwijfeld of ik Instagram wel moest opnemen. Een prachtige foto-sharingsite (en een echte, waarbij ik zie dat bv Pinterest soms ten onrechte zo gebruikt wordt). Maar wel elitair want alleen voor de Iphonegebruiker. Aan de andere kant: de foto's zijn vaak zo mooi, die moet je wel op een Iphone zien.

8. Wordfeud
Ja, het bekende spelletje. Mogen we het onder sociale media rekenen? Ik weet het niet, maar aangezien ik nu diverse contacten heb via dit spelletje en er volop gechat wordt, zet ik hem er toch in. Vooral ook omdat daar waar gaming (in de elementaire vorm van "punten scoren") veelal als trigger voor een sociaal medium wordt gebruikt (denk aan punten scoren bij Foursquare) en Wordfeud dit eigenlijk omdraait (het gaat eerst om de punten en wordt dan een sociaal medium).

9. Flipboard
Ook Flipboard is misschien niet echt een sociaal medium. Maar het maakt het lezen van je twitter, facebook, linkedin zo mooi! Ook weer elitair, want vooral geschikt voor de Ipadgebruiker. Maar Flipboard en Ipad zijn voor mij samen hun geld meer dan waard.

10. Dropbox
Ook Dropbox is geen echt sociaal medium. Maar het is de perfecte manier om samen te werken, bestanden te delen etc. En daarom, komt Dropbox gewoon in deze top 10, net boven:

- Evernote
- Het hele Google-gebeuren
- Foursquare

En nu zie ik al sommigen vragen: en Facebook dan?  Facebook is voor mij als Bohemian Rapsody van Queen. A night at the opera was de eerste LP die ik kreeg. En ik verafschuw het nummer niet, maar laat het stemmen erop graag aan anderen over.

3 opmerkingen:

 1. geen Twitter? geen G+ in je top 10?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Roos: Ik ben nooit een echte Twitteraar geweest. Dat is meer een beetje "ambtshalve", zullen we maar zeggen. Google+ (eigenlijk het complete Google-gebeuren) is dit keer net buiten de top-10 gevallen, maar heeft wel met dropbox, evernote (beiden vind ik overigens geen echte sociale netwerken) en foursquare meegevochten om plaats 10.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jij bent een bezig mannetje, ik ga het lieft de kroeg in een biosje pakken of uiteten. Oh, dat is natuurlijk geen sociale media? ;-)

  Heksenvel

  BeantwoordenVerwijderen