Een laptop met deze blogpagina en Linkedin, een netbookje met Facebook, werk-email op de Iphone en Twitter op de HTC... Om een beetje blij te blijven in de SoMe-wereld heb je aan één enkel apparaat niet genoeg. Overigens, voor ik verder ga, eerst even een opmerking voor diegenen die alleen hoofdletters lezen: Er staat SOME in de kop en niet enkel S en M, dus als u dat zoekt, klik even op een van de advertenties naast deze blog....
Zo zittend kwam bij mij wel de vraag af of mijn SoMe leven nog wel in balans is. Want de SoMe-balans, dat wordt na het Montignaccen en SonjaBakkeren toch het balansgebeuren van de jaren 10 van deze eeuw. Of we qua gewicht in balans waren, konden we onder meer aflezen aan de Queteletindex, waarbij we ons gewicht moeten delen door het kwadraat van de lengte en dit getal dan tussen de 18,5 en 25 zou moeten uitkomen. In dat geval is er sprake van een gezond gewicht.
Maar hoe zit het nu met de balans in de SoMe? Wanneer vinden we die? En wat is een balans in de SoMe? Naar mijn mening is een gezonde balans in de SoMe een gezonde verhouding tussen werk en privé, uiteraard rekening houdend met de identiteit genoemd in mijn eerste blog. De vraag is nu natuurlijk, waar ligt die verhouding?
Laten we eens eenvoudig beginnen. Onze werkcontacten zitten in Linkedin, de privécontacten in Facebook (voor de lezer die denkt: en Hyves dan.... deze blog gaat dan wel niet over SM maar is toch niet voor kinderen). Het aantal contacten in Linkedin in verhouding tot het aantal Facebookcontacten moet derhalve een gezonde verhouding zijn.
Een gezonde verhouding is in elk geval geen 1:1 verhouding. Als je net zo veel contacten hebt op Linkedin als in Facebook dan werk je te weinig of besteed je net zo weinig tijd aan je privécontacten als aan je werkcontacten. En beide is niet gezond. Waar de juiste verhouding wel ligt? Dat is deels persoonlijk en kun je zelf eenvoudig bepalen. Neem een gemiddeld privécontact en een gemiddeld werkcontact. Gemiddeld, dus niet je beste vriend (en al zeker niet je partner), en evenmin je baas of je kamergenoot. Ga vervolgens na hoeveel tijd je met de een en met de ander zou willen besteden. Deel die getallen en jekrijgt je ruwe Privé/Werk-verhouding. Het aantal contacten moet hieraan omgekeerd evenredig zijn. Stel bijvoorbeeld dat je met je gemiddeld privécontact 10 keer zoveel tijd zou WILLEN doorbrengen dan met je gemiddelde zakelijk contact; Als je aantal Linkedincontacten dan 10 maal je aantal privécontacten is, dan ben je in een ruwe SoMebalans.Ben je uit balans, ga dan op zoek. Of op Facebook, of op Linkedin, afhankelijk van de kant die de weegschaal uitslaat.
Ik spreek hierboven over een ruwe SoMe-balans, omdat ik deze tot nu toe even richt op enkel Facebook en Linkedin. Maar deze vormen natuurlijk maar een beperkt deeltje van ons digitale zijn. We Twitteren, we bloggen en misschien msn-en we zelfs nog of chatten we nog wel steeds fanatiek. Om daadwerkelijk te weten of we in balans zijn, zullen we ook met andere SoMe-activiteiten rekening moeten houden. Door bijvoorbeeld na te gaan hoe onze tweets verdeeld zijn over werk en privé. Twitteren we te veel privé onder werktijd? Of twitteren we te veel zakelijk als we eigenlijk het werk eens van ons af zouden moeten zetten? Of beperken we het twitteren tot de ene of de andere kant, zoals Frits Wester alleen zakelijk twittert en dus op Twitter totaal niet in balans lijkt? Onze ruwe SoMebalans zal aangevuld moeten worden met dergelijke gegevens om tot de verfijnde te komen.
Het liefst zou ik dat nu in een excelmodel gieten en lekker gaan rekenen hoe mijn verfijnde SoMebalans is. Maar voorlopig ga ik even uit van de ruwe. Dat wordt Facebook vanavond.....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten