Translate

donderdag 3 mei 2012

Heerenveen moet zijn plicht doen en verliezen

Door het feit dat de bekerfinale zo vroeg gespeeld is, kent de competitie in de Eredivisie een merkwaardig slot, met name in Friesland. Daar vindt zondag namelijk een wedstrijd plaats die de thuisploeg moet winnen of verliezen. Eén ding mogen de Friezen echter niet doen, en dat is gelijkspelen. Bij winst of verlies gaat de ploeg immers Europa in, bij een gelijkspel zullen ze via de play-offs Europees voetbal veilig moeten zien te stellen. (Wie niet helemaal op de hoogte is van de voetbalregels kan bijvoorbeeld op de site van Elf nalezen hoe dit kan.)

In Eindhoven, waar PSV met Feyenoord verwikkeld is in de strijd om de felbegeerde tweede plaats die recht geeft op de voorronde van de Championsleague, hopen ze natuurlijk op een winst van de Friezen of een gelijkspel. Ik ga er echter van uit de Heerenveen zijn plicht doet, en gewoon verliest.

Maar moet Heerenveen dan niet zijn sportieve plicht doen, vraag je je misschien af. Nou, misschien denkt iemand dat, maar Heerenveen kan helemaal niet zijn sportieve plicht doen! De sportieve plicht gaat over het je best blijven doen in wedstrijden waarin er voor jezelf niets meer op het spel staat. Daar is zondag in Heerenveen echter geen sprake van! Er staat wel degelijk wat op het spel.

In een wedstrijd waar er voor jezelf wel wat op het spel staat, kun je nooit je sportieve plicht doen. Je streeft dan namelijk altijd, als topsporter in elk geval, het hoogst bereikbare doel na. Voor Heerenveen is dat Europees voetbal. En de meest zekere manier om dat te bereiken, is door te verliezen van Feyenoord. Het klinkt natuurlijk raar, dat Heerenveen zijn plicht doet door te verliezen. Klinkt, want dat is het niet.

3 opmerkingen:

  1. Ik ben het met je eens en zo zal het ook gaan. De vraag is wat er gebeurt wanneer ze vooraf aan de grote klok hangen dat ze willen gaan verliezen........ ben benieuwd wat KNVB, fans, betalende bezoekers dan als reactie geven.....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Overigens is Jans zelf er ook wel duidelijk over.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. http://www.elfvoetbal.nl/nieuws/182603_jans-baalt-van-situatie-tegen-feyenoord

    BeantwoordenVerwijderen