Translate

zondag 27 februari 2011

De basisaccountant moet er komen....

De basisaccountant moet er komen.... tenminste, volgens de invullers van een mini-enquête die ik enkele dagen geleden op internet plaatste. 37 mensen namen de moeite de enquête in te vullen, waarvoor dank! Een alumni-onderzoek kost heel wat meer bloed, zweet en tranen, met vaak een bedroevend lage respons. 37 ingevulde enquêtes naar aanleiding van een enkel tweetje en een post op Linkedin bewijst dan toch maar weer eens de kracht van de social media.

Natuurlijk is een dergelijke enquête er niet één die onderzoekstechnisch verantwoord is, maar het is toch aardig om eens te kijken wat de meningen nu zijn.  Allereerst even over de respondenten. Deze waren voor ongeveer 1/3 accountant, voor 1/3 bachelorstudent en voor 1/3 afgestudeerd bachelor en studerend voor AA of RA.
Wat de respondenten betreft moeten de titels AA en RA behouden blijven. Dat is althans de mening van ongeveer 2/3. Maar er is iets interessants aan de hand. Het zijn met name de studenten die de huidige titels willen behouden:De basisaccountant kan op instemming van het overgrote deel van de respondenten rekenen. Zo'n 80 % is voor en binnen alle respondentgroepen is er een meerderheid voor het model van een basisaccountant, gevolgd door een specialisatiefase, te vinden.


Over de vraag welk niveau deze basisaccountant moet hebben, zijn de meningen beduidend meer verdeeld. Opvallend is wel dat vooral de AA's pleiten voor een basisaccountant op masterniveau, oftewel voor een basisaccountant die hoger is opgeleid dan de huidige AA's.


Ook op de laatste vraag, de vraag of een beperkte bevoegdheid voor de MKB-accountant volstaat, nemen de AA's een wat andere positie in de de overige respondenten. Maar dat is misschien wat minder verwonderlijk....

1 opmerking:

  1. Leuk stuk. Ben het er mee eens. Ben als student (4e jaars AC HBO) toch van mening dat je het voor het vak doet, maar ook stiekem voor de titel. Want dat betekend toch iets.

    BeantwoordenVerwijderen