Translate

zaterdag 23 juli 2011

De identiteit van die andere social media (2): Diigo

Ik zal het maar meteen bekennen: Op Diigo.com ben ik in het geheel niet sociaal. Sterker nog, ik heb vanavond pas voor het eerst enkele vriendenverzoeken gedaan. Vier om precies te zijn, want precies vier van mijn sociale mediacontacten hebben eveneens een Diigo-account. Dat zijn er niet veel, maar het aantal gebruikers van Diigo is ook beperkt. Evenals zijn grotere broertje Delicous.com komt de site niet voor in het lijstje op http://social-networking.findthebest.com/. Op Quantcast wordt het aantal gebruikers uit de Verenigde Staten ruwweg op 50.000 per maand geschat. Een schatting van de rest van de wereld is er nog niet. Volgens diezelfde site zou Delicious.com dan zo'n vijf keer zo groot zijn.

Diigo is een "social bookmarking network", wat wil zeggen dat je webpagina's kunt bookmarken door er je eigen trefwoorden aan te geven. Die optie is ook "stand alone" de moeite waard. Daar waar veel mensen nog de favorietenknop in de browser gebruiken, gebruik ik de bookmarkfunctie in de Diigo-toolbar in mijn browsers. Diigo geeft zelf een aantal suggesties voor trefwoorden en je kunt je eigen toevoegen. Handig is dat Diigo standaard de laatst gebruikte trefwoorden als optie geeft, zodat je als je op een bepaald onderwerp aan het zoeken bent deze trefwoorden telkens met één klik kunt toevoegen. Daarnaast kun je onder meer tekst markeren op de webpagina's die je bookmarkt, kun je met de capture-optie een uitsnede uit een pagina maken en kun je je eigen commentaar middels "comments" toevoegen.

Op Diigo archiveer ik mijn eigen surfgedrag. Of het nu zoeken is naar interessante links voor een lessenserie over de speltheorie, links naar sites en blogs over social media die ik eerst in Twitter als "favoriet" heb aangemerkt of een vakantiebestemming. Alles wat ik het onthouden waard vind, bookmark ik op Diigo. Door vervolgens naar Diigo.com te gaan, in te loggen (uiteraard via een Facebook-login) en vervolgens te zoeken op mijn eigen trefwoorden, vind ik alles snel terug.

Maar Diigo is een social medium. En hoewel ik er geen "vrienden" heb, maak ik er dankbaar gebruik van. Want bij het bookmarken kun je kiezen tussen private en public en elke bookmark die op public staat, kan iedere gebruiker op het trefwoord terugvinden. Tussen deze twee uitersten biedt Diigo ook de mogelijkheid om te zoeken via "network" en "groups". Door het nog geringe aantal gebruikers is het aantal treffers dat zoeken in de public-Diigo oplevert nog vaak beperkt en wisselend van kwaliteit (alhoewel bijna als vanzelfsprekend beter dan platweg googlen). En daarom is deze blog ook een beetje een oproep om meer mensen aan het Diigo-en te krijgen.

Diigo is naar mijn mening een uitstekende site om in te zetten voor onderwijsdoeleinden. Studenten die samenwerken kunnen, net als de docent, interessante sites bookmarken en delen, bijvoorbeeld door samen in een groep te gaan zitten. Diigo biedt hierin veel meer eenvoud en flexibiliteit dan de meeste elektronische leeromgevingen en maakt het bovendien mogelijk om op eenvoudige wijze samen te delen met studenten en docenten van andere onderwijsinstellingen. Door de mogelijkheid om commentaar toe te voegen, maakt Diigo ook interactie goed mogelijk.

Bij al mijn enthousiasme ook een tweetal minpuntjes. Allereerst is de Iphonetoepassing wat minder. Via de Diigo-app kan ik alleen lezen in mijn bookmarks. Bookmarken kan, maar is omslachtig. Vandaar dat ik Diigo vooral vanachter de laptop gebruik.

Daarnaast ontdekte ik vandaag dat het (nog?) niet mogelijk is om afzonderlijke posts op Google+ te bookmarken. Een van de sterke punten van Google+ is dat elke post een eigen URL heeft. Maar als ik die URL op Diigo wil bookmarken, verdwijnt deze en wordt alleen plus.google.com gebookmarkt. Dat is jammer, al weet ik nog niet of dat gebrek aan de Diigo-kant zit of dat Google een bescherming heeft ingebouwd. Hopelijk is het een kwestie van weken voor het bookmarken van de afzonderlijke Google+-updates mogelijk is.

Maar al met al is Diigo een site die meer gebruikers verdient. Ik hoop je er dan ook snel te zien!

1 opmerking:

  1. Nog nooit heb ik zo snel een blog moeten aanpassen. Zo snel dat ik het maar via een reactie doe. Maar bookmarken in Diigo gaat wel, via rechtsklikken op de datum in Google+ verschijnt de optie Bookmark this link to Diigo in beeld.

    BeantwoordenVerwijderen